ITE-Väänänen
Kyberneettisen Pegasoksen synty
 
Pegasoksen ensimmäinen aihio oli roskalavalta löytynyt puuhevonen, jolta puuttui yksi jalka. Hevosen pinta oli – ilmeisesti korjaamistarkoituksessa – päällystetty lasikuidulla, jonka poistamiseen kului lukuisia työtunteja. Pegasos sai pintaansa punaisen värin – onhan se tarun mukaan syntynyt meduusan verestä.

Hevosen kaula oli poikki. Liitoskohtaa lopullisessa teoksessa peittävät tähdet – viittaus taruun, jonka mukaan Pegasoksesta tuli tähtikuvio taivaalle. Tähdet ovat tuulikellon koristeita.

Neljännen jalan hevonen sai metallisesta letkunsuojuksesta. Siivet ovat ilmeisesti lämminvesisäiliön vastuksia ja harja on koottu polkupyörän jarrukahvoista. Häntä on suihkuletku suuttimineen. Kaviona on kylpyammeen jalka, jota kiertää vesipumpun ratas. Myös otsatähti on vesipumpun rattaasta. Silminä Pegasoksella ovat neuvostoarmeijan manttelin napit.

Pegasoksen tekemiseen meni melkein vuosi. Osien etsiminen ja suunnittelu – kuten muidenkin töiden kohdalla – vei runsaasti aikaa. Yksi monista työvaiheista oli siipien kiinnittäminen vartaloon. Jotta se olisi mahdollista, jouduin ensin hitsaamaan siipiin pienet laipat.

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Takaisin Taiteilija ITE -sivulle  

Vesa Väänänen...Ratakatu 10 as. 2...18100 Heinola...puh: 04 6645 6439...email:vaananen.vesa(at)luukku.com