ITE-Väänänen

Kuka on Vesa Väänänen?

Seuraavat katkelmat ovat Essi Salosen proseminaariesitelmästä Kaivinkoneesta Kirahvi – Nykykansantaide taiteilijan elämässä 16.4.02 (Turun yliopisto/Kulttuurien tutkimuksen laitos/Kansatiede)

Vesa Väänänen on 52-vuotias heinolalainen nykykansantaiteilija. Hänelle on kertynyt kolme koulutettua ammattia, joita yhdistelemällä on muovautunut hänen tapansa tehdä taidetta.  Väänänen kävi puutarhurikoulun noin 30 vuotta sitten, 1970-luvulla.  Puutarhurinammatti kulkeutui suvussa ja hänestä tuli ammatin jatkaja. Kaikesta huolimatta Väänänen lähti yhdeksi talveksi metallitöihin – ja jäikin sinne pidemmäksi aikaa.  Kyllästyminen kyseiseen työhön ajoi hänet hienopuuseppäkoulutukseen käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen.  Siellä hän sai taidehistorian perustiedot, mikä antoi myös jonkinnäköisen kipinän taiteen tekemiseen.  Koulun jälkeen hän heittäytyi vapaaksi taiteilijaksi.  Levyseppä-hitsarikoulun hän kävi myös 1970-luvulla.  Väänäsen teoksissa näkyy juuri metallin ja puun työstämisen taidot; hän on yhdistellyt teoksiinsa myös puutarhurintaitoja.

 Nykykansantaide on astunut hänen elämäänsä pikkuhiljaa.  1990-luvulla tahti on ollut kiihtyvämpää.  Mielenkiintoista on, että hän ei tiennyt tekevänsä nykykansantaidetta, ennen kuin hänelle kerrottiin.  Tämä tapahtui vasta keväällä 2001, jolloin Helsingissä järjestettiin nykykansantaiteen ITE-näyttely , Itse tehty elämä.
Syytä siihen, miksi hän alunperin rupesi tekemään kansantaidetta, hän ei itsekään tiedä: mä en ruvennu tekemään ollenkaa kansantaidetta, mä rupesin vaa värkäämään jotai ja siitä sitte muotoutu … jotai vaa piti värkätä (Haastattelu 1)    (sivu 9)

Vesa Väänänen elää teostensa keskellä ja ne vaikuttavat hänen jokapäiväiseen toimintaansa.  Ideoita ja vaikutteita tulee joka puolelta.  Uusia materiaaleja tulee koko ajan enemmän käyttöön ja mahdollisuudet luovalle toiminnalle lisääntyvät.  …. Taiteen tekeminen on tavallaan osallistumista maailman asioihin.  Mutta se, kuuleeko sitä  kukaan, on aivan eri asia.  Pääasia onkin, että itse saa purkaa omia mielipiteitään johonkin ja käydä keskustelua taiteen kautta. Minua edelleenkin kiinnostaa, mikä saa ihmisen niin syvälle taiteen tekemisen lumoihin!   (sivu 16)


 
 
 
 
Vesa Väänänen...Ratakatu 10 as. 2...18100 Heinola...puh: 04 6645 6439...email:vaananen.vesa(at)luukku.com